Πέμπτη 22 Ιανουαρίου 2015

Αγωνία για το πρόγραμμα QE: Θα είναι μέσα τα ελληνικά ομόλογα;

Για αρνητικές συνέπειες στην πιστοληπτική αξιολόγηση της χώρας μας σε αντίθετη περίπτωση προειδοποιούν διεθνείς οίκοι...
 Μία ενδεχόμενη εξαίρεση των ελληνικών ομολόγων από το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης που αναμένεται να ανακοινώσει την Πέμπτη η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα μπορεί να οδηγήσει σε αρνητικές συνέπειες για την πιστοληπτική αξιολόγηση της χώρας μας, προειδοποιούν στελέχη των σημαντικότερων διεθνών οίκων αξιολόγησης.

Ερωτηθείς σχετικά, ο αναλυτής του οίκου Standard & Poor's Μόριτς Κρέμερ δήλωσε στο πρακτορείο Reuters ότι δεν θέλει να κάνει καμιά υπόθεση για τα σχέδια της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, αλλά επεσήμανε ότι εάν η Ελλάδα συμπεριληφθεί στο πρόγραμμα, αυτό θα διατηρήσει χαμηλά τα κόστη δανεισμού της, ενώ εάν δεν συμπεριληφθεί δεν θα μοιραστεί τα οφέλη. Τόνισε ωστόσο πως ακόμη και η αγορά ελληνικών κρατικών ομολόγων δεν αποτελεί πανάκεια για την αποφυγή μιας κήρυξης στάσης πληρωμών.

Ο Φέργκους Μακόρμικ, επικεφαλής της διεύθυνσης η οποία είναι αρμόδια για τα κρατικά ομόλογα στον οίκο DBRS, δεν ήταν τόσο επιφυλακτικός. Ερωτηθείς εάν σε μια τέτοια περίπτωση ο οίκος του θα υποβάθμιζε την Ελλάδα, απάντησε πως πιθανότατα ναι: “Εάν αυτή η ιδέα των αμοιβαίων ευθυνών δεν γίνει αποδεκτή από όλα τα μέλη, τότε ο κίνδυνος αποχώρησης (από την Ευρωζώνη) ενός ή περισσότερων μελών και της διάχυσης της κρίσης δεν θα απομακρυνθεί... Η κατάσταση θα είναι πολύ αρνητική”.

Εξάλλου, ο επικεφαλής της κεντρικής τράπεζας της Εσθονίας και μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΚΤ Άρντο Χάνσεν είχε αναφερθεί πριν λίγες μέρες ανοικτά στις επιφυλάξεις που υπάρχουν, λίγες ημέρες πριν τις βουλευτικές εκλογές στην Ελλάδα. “Όταν υπάρχει μια πιθανότητα κάποιος να έρθει και να πει, θα αναδιαρθρώσω το χρέος μου, το να δεσμευθούμε να αγοράσουμε τα ομόλογα της χώρας του είναι στα όρια αυτού που πρέπει να εξεταστεί”, είπε ο Χάνσεν.

Υπενθυμίζεται ότι, σύμφωνα με έγγραφο που έχει διαρρεύσει και επικαλούνται μεταξύ άλλων το πρακτορείο Bloomberg και η Wall Street Journal. η πρόταση για το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης, επί της οποίας θα ψηφίσουν την Πέμπτη τα στελέχη του εκτελεστικού συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, προβλέπει αγορές κρατικών ομολόγων ύψους περίπου 50 δισ. ευρώ ανά μήνα μέχρι το τέλος του 2016, αρχής γενομένης από τον ερχόμενο Μάρτιο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου